Modern technology gives us many things.

Some Likely Question and Answers for the NTC Licensure Exams (GTLE 2020)

0

Below are some Likely questions and answers for the GHANA TEACHER LICENSURE EXAMINATION Essential skills. These questions and their answers were selected from the past questions of previous exams written. Please note that these questions are to only serve as a point of reference to all candidates sitting for the NTC Licensure exams for 2020 and beyond.

GHANA TEACHER LICENSURE EXAMINATION Essential skills-past questions

1. It is popularly said that any two students are not alike. This implies that they differ in their

(a) Physical and mental set up
(b) Aptitude
(c) Social status
(d) Attitude

Answer: Physical and mental set up

2. Which is an application of a cognitive approach to motivation?

(a) Explain the reasons for studying the topic
(b) Create a supportive classroom climate for students
(c) Provide clear and prompt feedback on assignments
(d) Begin lessons with challenging questions and conflicting events

Answer: Explain the reasons for studying the topic

3. Mr. Oti, a physical education teacher, demonstrates the new skill to be learned so that his students can watch him and later reproduce the skill. What learning theory is associated with the situation?

(a) Dual-Coding Learning Theory
(b) Information Processing Theory
(c) Schema Learning Theory
(d) Social Learning

Answer: Social Learning

4. The lowest level of Taxonomy of Educational Objectives of Cognitive Domain given by Bloom is

(a) Knowledge
(b) Comprehension
(c) Application
(d) Analysis

Answer: Knowledge

5. Instructional Objectives are useful to
(a) Teachers
(b) Students
(c) Question paper setters
(d) All the given alternatives

Answer: All the given alternatives

6. Rita easily remember dates and events in history. What component of long term memory

(LTM) does Rita have?
(a) Creative thinking
(b) Critical thinking
(c) Reflective thinking
(d) Logical thinking

Answer: Reflective thinking

7. The most important function of a teacher is to
(a) Facilitate learning
(b) manage instructional resources
(c) coordinate curricular activities
(d) provide information

Answer: Facilitate learning

8. Which of the following best describes what meaningful learning is?

(a) When what is to be learned is new and easy for the students
(b) Materials presented are difficult and challenging to the students
(c) When the materials to be learned is related to what students already know
(d) Students find the lessons easy and relevant to what was assigned to them

Answer: When the materials to be learned is related to what students already
know

9. The objectives of a Curriculum are to be stated in terms of
(a) Students entering behaviour
(b) Students terminal behaviour
(c) Teachers behaviour
(d) Learning process

Answer: Students terminal behaviour

10. Miss Rita is an excellent Physical Education teacher. She started teaching volleyball to her Grade 2 class. Despite all her efforts, her class does not seem to learn how to play the game. What law of learning was disregarded?

(a) Law of Disuse
(b) Law of Effect
(c) Law of Exercise
(d) Law of Readiness

Answer: Law of Readiness

11. Which of the following best describes what meaningful learning is?
(a) When what is to be learned is new and easy for the students
(b) Materials presented are difficult and challenging to the students
(c) When the materials to be learned is related to what students already know
(d) Students find the lessons easy and relevant to what was assigned to them

Answer: When the materials to be learned is related to what students already
know

12. Ms. Erika in her Biology class accompanies her discussion with interesting visual aids. She strongly believes that students learn better when lessons are presented with images, real or imagined aside from mere lecture methods. Which learning theory does she uphold?
(a) Dual-Coding Theory
(b) Information Processing Theory
(c) Meaningful Reception Learning Theory
(d) Social Cognitive Theory

Answer: Dual-Coding Theory

13. Which of the following is not a type of learned motives?
(a) Reflexes
(b) Habits
(c) Attitude(d) Interest

Answer: Reflexes

14. Patricia is always fearful of freely roaming dogs but does not mind dogs in a pen or on a leash. What feature of classical conditioning is exhibited?

(a) Discrimination
(b) Extinction
(c) Generalization
(d) Practice

 Answer: Discrimination

15. An Earth Science teacher has just completed a unit on the sun. As she recognizes her next unit on other stars, she uses the sun as a frame of reference. What view of learning was used?
(a) Discovery learning
(b) Informative learning
(c) Meaningful learning
(d) Transfer learning

Answer: Meaningful learning

16. Which is an application of cognitive approach to motivation?
(a) Explain the reasons for studying the topic
(b) Create a supportive classroom climate for students
(c) Provide clear and prompt feedback on assignments
(d) Begin lessons with challenging questions and conflicting events

Answer: Explain the reasons for studying the topic

17. Of the following learning theories, the one that embodies the idea that the learning takes place through insight is known as
(a) Gestalt
(b) Stimulus-Response
(c) Connectionist
(d) Pragmatic

 Answer: Gestalt

18. The lowest level of Taxonomy of Educational Objectives of Cognitive Domain given by Bloom is

(a) Knowledge
(b) Comprehension
(c) Application
(d) Analysis

Answer: Knowledge

19. In which lesson does a general rule is explained first and then examples are
illustrated?
(a) Deductive lesson
(b) Inductive lesson
(c) Cognitive lesson
(d) Skill lesson

Answer: Deductive lesson

20. The objectives of a Curriculum are to be stated in terms of
(a) Students entering behaviour
(b) Students terminal behaviour
(c) Teachers behaviour
(d) Learning process

Answer: Students terminal behaviour

21. Mr. Fiifi wants to use alternative methods of assessment. Which of the following will he not likely use?
(a) Multiple Choice Test
(b) Reflective Journal Writing
(c) Oral Presentation
(d) Developing Portfolios

Answer: Multiple Choice Test

22. The minimum number of years for a newly qualified teacher to possess a provisional
teacher’s license is
(a) 1 year
(b) 2 years
(c) 3 years
(d) 4 years

Answer : 3 years

23. The choice of the appropriate format to use in constructing a test is influenced by the
(a) skills in writing different types of items
(b) intelligence level of the students
(c) content that has been taught
(d) availability of specification table

 Answer: skills in writing different types of items

24. Asamoah is fascinated by his daughter’s excitement and determination to learn new
things. Thus, he is concerned with her development in which domain?
(a) Physical
(b) Socioemotional
(c) Cognitive
(d) Sociocultural

Answer: Socioemotional

25. For classroom teachers, core points are mainly written in a lesson plan to ensured that
(a) Pupils can get notes to write at the end of the lesson
(b) The main ideas of the lesson are brought out
(c) The pupils pay attention during instructions
(d) All the given alternatives

Answer: The main ideas of the lesson are brought out

26. All the following are the reasons for the introduction of the Teacher Licensing Policy in
Ghana except.
(a) To eliminate non-performing teachers
(b) To reduce teacher in-take
(c) To professionalize teaching
(d) To enforce discipline

 Answer: To reduce teacher in-take

27. Psychologists study the development of individuals across several domains. Which of the following is not one of the domains studied?
(a) Physical
(b) Socioemotional
(c) Cognitive
(d) Psychodynamic

 Answer: Psychodynamic

28. Which of the following operates on the “stimulus-response principle”, which means all
behaviours are caused by external stimuli?
(a) Contextual theory
(b) Behaviourist theory
(c) Cognitive theory
(d) Constructivist theory

Answer: Behaviourist theory

29. Under what criterion is the question, ” is this the best way to test for the desired knowledge and skills? ” considered when evaluating a test?
(a) Practicality
(b) Clarity
(c) Fairness
(d) Efficiency

Answer: Efficiency

30. Which of the following bodies or institutions is responsible for licensing teachers in Ghana?
(a) Teacher Education Division
(b) Ghana Education Service
(c) National Teaching Council
(d) National Teachers Council

 Answer: National Teaching Council

31. Which of the following are the major components of guidance program in schools?
(a) Educational, vocational, personal, social
(b) Educational, vocational, counseling
(c) Educational, vocational, psychological
(d) Vocational, social, relationship

 Answer: Educational, vocational, personal, social

32. The evaluation approach that measures students actual performance and compares it
with the objectives of instruction is called..
(a) Criterion-referenced evaluation
(b) Democratic evaluation
(c) Norm-referenced evaluation
(d) Bureaucratic evaluation

 Answer: Criterion-referenced evaluation

33. In designing instruction for your class, you must assume that instruction is aimed at the…..
(a) Individual and not the group
(b) Group and not the individual
(c) Academically weak students
(d) Academically intelligent students

Answer: Individual and not the group

34. Information may be able to obtain permanence in the memory of pupils when there
is a strong activity of the…
(a) Long term memory
(b) Sensory memory
(c) Concrete memory
(d) Working memory

Answer: Long term memory

35. Which of the following has no relation to the behaviorist approach to learning?
(a) Common law applies to humans and animals
(b) The process of learning is call conditioning

(c) Humans and animals have similar neurophysiological features
(d) Learning requires an active mental process

 Answer: Learning requires an active mental process

36. Which of the following serve as agents to the curriculum implementation process
(a) Learners
(b) Doctors
(c) Ministry of Education
(d) Teachers

Answer: Teachers
37. In planning your lesson, it is always important that you start with..
(a) Anticipatory set
(b) Modelling
(c) Objective and purpose
(d) Guided practice

 Answer: Objective and purpose

38. For the school environment to have a good/healthy climate, the teacher must….
(a) Be strict and unapproachable
(b) Have concern for the general well-being of pupils
(c) Have a strong sense of commitment and morality
(d) Be firm and fair in managing his/her class

 Answer: Be firm and fair in managing his/her class

39. Which of the following is NOT a major focus of educational principles of prominent
educational theories
(a) Learning must be gradual, cumulative, and progressive
(b) Instruction must be presented according to the stages of readiness of pupil
(c) Pupils must be coerced and forced to learn
(d) (d) Instruction and learning must follow the order
of nature

Answer: Pupils must be coerced and forced to learn

40. A 3-year old pupil in your class who calls a cat a lion and a hen, a vulture may be identified as..
(a) Preoperational child with the ability to classify
(b) Preoperational child with transductive reasoning
(c) Preoperational child with concrete reasoning
(d) Formal operational child

 Answer: Preoperational child with transductive reasoning

41. Which of the following is the most appropriate research to conduct as a teacher to
improve on your professional practice in the classroom?
(a) Basic research
(b) Historic research
(c) Action research
(d) Exploratory research

Answer: Action research

42. Which of the following influenced the military training requirements among students in
the secondary and tertiary levels?
(a) Chinese
(b) Greeks
(c) Presbyterians
(d) Romans

 Answer: Romans

43. Students are more likely to remain focused on goals and persist despite setbacks when they develop a perception that..
(a) Skills continue to emerge as the individual grows
(b) Ability can be developed and success is related to an effort
(c) learning is a series of small achievements
(d) (d) assessment is ongoing and peers are achieving at similar levels

Answer: Ability can be developed and success is related to effort

44. The Department of Education gives greater emphasis on the development of basic skills. What is the philosophical basis for this?
(a) Essentialism
(b) Existentialism
(c) Perennialism
(d) Pragmatism

Answer: Essentialism

45. When administering standardized tests for JHS students, the teacher may assist students in which of the following ways?
(a) Reading several sample items for clarity
(b) Repeating the scripted directions exactly
(c) Restating the scripted directions using simple language
(d) reviewing content using the sample item as a
model

Answer: Repeating the scripted directions exactly

46. Teacher G, a Christian Living teacher, puts so much significance on values development and discipline. What could be her educational philosophy?
(a) Idealism
(b) Progressivism
(c) Pragmatism
(d) Realism

Answer: Idealism

47. Which of the following factors in an elementary classroom is likely to contribute most
to a loss of instructional time?
(a) Limited use of assigned seating
(b) Ineffective transition routines
(c) Unappealing or worn materials
(d) Inadequate technological resources

Answer: Ineffective transition routines

48. A teacher views his students as unique, free choosing, and responsible individuals. All
classroom activities revolve around the said premise. What theory underlies this?
(a) Essentialism
(b) Existentialism
(c) (c) Progressivism
(d) Realism

Answer: Existentialism

49. A teacher demonstrated the technique on how to group students according to their needs and interests and how to use self-paced instructional materials. Which philosophy is
manifested in this activity.
(a) Essentialism
(b) Progressivism
(c) Realism
(d) Social Reconstructionism

Answer: Progressivism

50. The Progressivists emphasized the individuality of the child. What is the concern of
the reconstructionists?
(a) Experiential learning
(b) Socialization
(c) Social problem
(d) Personal problems

Answer: Social problem

51. Every first day of the school year, Miss Abrefa prepared activities that will make her primary 2 children, sing, plan, learn and introduce themselves to the class. What process did she emphasize?
(a) Acculturation
(b) Enculturation
(c) Indoctrination
(d) Socialization

 Answer: Socialization

52. According to reconstructionism, the goal of education is to bring about a new social order. Which practice best manifests this view?

(a) The class conducts scientific experiments to verify concepts
(b) The class discusses role models and their impact on society
(c) The class allowed to engage in divergent thinking
(d) The class undertakes well-planned projects in the community

Answer: The class undertakes well-planned projects in the community

53. Mr. Oti, a physical education teacher, demonstrates the new skill to be learned so that
his students can watch him and later reproduce the skill. What learning theory is associated with the situation?

(a) Dual-Coding Learning Theory
(b) Information Processing Theory
(c) Schema Learning Theory
(d) Social Learning

Answer: Social Learning

54. Patricia is always fearful of freely roaming dogs but does not mind dogs in a pen or on a leash. What feature of classical conditioning is exhibited?
(a) Discrimination
(b) Extinction
(c) Generalization
(d) Practice

Answer: Discrimination

55. Miss Rita is an excellent Physical Education teacher. She started teaching volleyball to her Grade 2 class. Despite all her efforts, her class does not seem to learn how to play the game. What law of learning was disregarded?
(a) Law of Disuse
(b) Law of Effect
(c) Law of Exercise
(d) Law of Readiness

Answer: Law of Readiness

56. Which is an application of cognitive approach to motivation?
(a) Explain the reasons for studying the topic
(b) Create a supportive classroom climate for students
(c) Provide clear and prompt feedback on assignments
(d) Begin lessons with challenging questions and
conflicting events

Answer: Explain the reasons for studying the topic

57. Which of the theories of learning presents or states that learning skills are hierarchically arranged?
(a) Cumulative Learning
(b) Meaningful Learning
(c) Social Cognitive Learning
(d) Theory of Instruction

Answer: Cumulative Learning

58. Which philosophy approves a teacher who lectures most of the time and requires his
students to memorize the rules of grammar?

(a) Existentialism
(b) Idealism
(c) Pragmatism
(d) Realism

 Answer: Idealism

59. Why should a teacher take the obligation upon himself to study and understand the custom and traditions of the community where he works?

(a) To change the culture of the community
(b) To have a sympathetic attitude for the people of the community
(c) To identify the weaknesses of the culture of the community
(d) To please the people of the community

Answer: To have a sympathetic attitude for the people of the community

60. What philosophy is related to the practice of schools acting as laboratory for teaching reforms and experimentation?
(a) Essentialism
(b) Existentialism
(c) (c) Progressivism
(d) Social Reconstructionism

Answer: Progressivism

Recommended Post:

Please kindly credit or link back to the page when taking an article from this site. 

Thanks For Reading! Please share this post with your Family and Friends for them to also benefit.

Follow Us on Facebook ,Twitter and Instagram for More Updates!

Have an Article you want to be Featured Our Site? Send it to info@golearnershub.com

function killCopy(e){ return false } function reEnable(){ return true } document.onselectstart=new Function ("return false"); if (window.sidebar) { document.onmousedown=killCopy; document.onclick=reEnable; }
error: Content is protected !!