Ghana Prisons Service Aptitude Test Questions & Answers on Numeracy & Logical Reasoning

Ghana Prisons Service Aptitude Test Questions & Answers on Numeracy & Logical Reasoning: Ghana Prisons Service Numeracy & Logical Reasoning Questions & Answers For Prisons Service:

Please kindly Share this Article on WhatsApp, Facebook and other Social Media Platform Using the Button Below. Thanks For Sharing🙏

1.  Find the principal which amounts to ¢5,500 at simple interest in 5 years at 2% per annum.

A. ¢4,900
B. ¢5,000
C. ¢4,700
D. ¢4,800

ANS: B

2. Evaluate [(0.14)² × 0.275] ÷ 7(0.02), correct to 3 decimal places.

A. 0.039
B. 0.358
C. 0.033
D. 0.308

ANS: A

3. In a class, 24 students read Physics, 21 read Mathematics and 9 read both Physics and Mathematics. If each student reads at least one of the two subjects, find the number of students in the class.

A. 27
B. 36
C. 45
D. 54

ANS: B

4. Write 57774, correct to three significant figures.

A. 57800
B. 57700
C. 5780
D. 578

ANS: A

5. What is the least value of m if 2³×3³×7×m is a perfect square?

A. 7
B. 21
C. 42
D. 63

ANS: C

6. Factorize completely the expression
(h + 2k)² + 4k² – h².

A. 8k²
B. 2k(h + 2k)
C. 2k(2h + 3k)
D. 4k(h + 2k)

ANS: D

7. Evaluate in base two 11011 – 101

A. 10010
B. 10100
C. 10110
D. 10101

ANS: C

8. The length of a side of an equilateral triangle 🔼 is 10 cm. Find the height of the triangle 🔼.

A. 11.18 cm
B. 10.00 cm
C. 8.66 cm
D. 5.00 cm

ANS: C

9. Solve the equation 12 + 6/x = 9

A. 3
B. 2
C. -2
D. -3

ANS: C

10. If w = -3, x = 14, y = 17 and z = -2, evaluate [(x – y)³ + z²] ÷ w³

A. 23/27
B. 31/27
C. -23/27
D. -31/27

READ ALSO  Sales & Credit Officer Needed at Pezesha

ANS: C

11. A function g is defined by g:x = (2x – 1)/x. For what value of x is g undefined?

A. 1
B. 0.5
C. 0
D. -0.5

ANS: C

12. In an examination, the sum of the marks obtained by Kofi and Ama was 81 and the difference was 17. If Kofi had a larger Mark, find Ama’s mark.

A. 32
B. 37
C. 47
D. 49

ANS: A

13. Find the gradient of the line joining the points P(-2,6) and Q(3,-2).

A. 8/5
B. 1/4
C. -5/8
D. -8/5

ANS: D

14. What is the time, in minutes, taken to cover 8.1 km at an average speed of 5 m/s?

A. 4.5
B. 16.2
C. 22.3
D. 27.0

ANS: D

15. Which of the following satisfies 3x + 1 = 4 (mod 9)?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

ANS: C

16. If 8^x = 2√2, find the value of x.

A. 3/2
B. 1
C. 0.5
D. -1/2

ANS: C

17. If 3log(2 + x) = log27, find x.

A. -1
B. 1
C. 0.5
D. 6

ANS: B

18. Simplify √450 – √200

A. 2√5
B. 5√2
C. 5√5
D. 10√2

ANS: B

19. Quame borrowed ¢300,000.00 from a GCB BANK. He repaid the loan in six equal instalments of ¢55,000.00. How much interest did he pay?

A. ¢3,000.00
B. ¢30,000.00
C. ¢33,000.00
D. ¢50,000.00

ANS: B.

20. A man deposited $80,000.00 in a bank at a 12% compound interest per annum. How much did the man have in the bank at the second year?

A. $89,600.00
B. $90,752.00
C. $99,200.00
D. $100,352.00

ANS: D

21. The insurance premium on a 23-seater bus is ¢3,279,600.00 plus 5% of the insured value. What is the insurance premium on a 23-seater bus insured for ¢150,000,000.00?

A. ¢4,220,400.00
B. ¢7,500,000.00
C. ¢7,663,980.00
D. ¢10,779,600.00

ANS: D.

READ ALSO  Ghana Armed Forces Specific Entry Requirements For 2021/2022

22. The length, l, of a simple pendulum varies directly as the square of its period, T. A pendulum of length 99.4 cm has a period of 2 seconds. Find, correct to two decimal places, the length of a pendulum of period 2.5 seconds.

A. 63 62 cm
B. 79.52 cm
C. 124.25 cm
D. 155.31 cm

ANS: D

23. Find the length of the vector (4, -2)

A. 2
B. 2√3
C. 2√5
D. 20

ANS: C

24. The bearing of Q from P is 040° and the bearing of R from P is 130°. If |PQ| = r and |PR| = 2r, find |QR|.

A. √3r
B. √5r
C. r√3
D. r√5

ANS: C

25. When the point (4, 5) is rotated through an angle in the anticlockwise direction about the origin, its image is (-5, 4). What is the angle of rotation?

A. 90°
B. 180°
C. 270°
D. 300°

ANS: A

26. If x + 6/x = 5, find the value of x² + 36/x².

A. 13
B. 19
C. 25
D. 37

ANS: A

27. The minute hand of a wall clock is 10.5 cm long. How far does its tip travel in 24 hours? [ Take π = 22/7 ]

A. 0.66 m
B. 1.32 m
C. 7.92 m
D. 15.84 m

28. A water tank is a cube of side 2 m the depth of water in it is 60 cm. What is the volume of water in the tank?

A. 2.4 m³
B. 4 m
C. 8 m³
D. 24 m³

ANS: A

29. Given that A = 60° and B = 30°, evaluate (sin B + 2 cos A) ÷ cos B, leaving your answer in surd form.

A. 3√3
B. 1 + 2√3
C. √3
D. 1 – √3

ANS: C

30. There are 40 identical marbles in a b
You sent There are 40 identical marbles in a box. 18 of the marbles are blue, 14 red and 8 green. What is the probability that a marble selected at
random is either blue or green?

READ ALSO  Apply Now: GES opens recruitment for 2017 &2018 Graduate Teachers

A. 1/5
B. 9/20
C. 11/20
D. 13/20

ANS: D

31. The mean of the numbers 15, 21, 17, 26, 18, 29 is 21. Calculate the
the standard deviation of the numbers.
A. 0
B. 5
C. 6
D. 25

ANS: B

Alright friends these are the Sample of Ghana Prisons Service Aptitude Test Questions & Answers on Numeracy & Logical Reasoning.

Other Searches

Prisons Service Aptitude Test Exams Questions & Answers 2021/2022/, GPS Aptitude Test Exams Questions 2021/2022/2023/2024, Prisons Service Aptitude Test Exams Answers, 2021/2022, Prisons Service Aptitude Test Exams Questions
& Answers 2021/2022/2023/2024, Prisons Service Test Exams, Questions, 2021/2022, Prisons Service Aptitude Test Exams, Answers 2021/2022/, Ghana, Prisons Service Aptitude Test, Exams Questions & Answers 2021/2022/, Ghana Prisons, Service Aptitude Test Exams Questions 2021/202, Ghana, Prisons Service Aptitude Test Exams Answers 2021/2022

Recommended Post:

🎓Join BECE 2022 Preparation WhatsApp Group👉 JOIN HERE

🔥✔️ Join Our WASSCE 2022 Preparation WhatsApp Group👉 JOIN HERE

Thanks For Reading! Please share this post with your Family and Friends for them to also benefit.

Follow Us on Facebook ,Twitter and Instagram for More Updates!

Have an Article you want to be Featured on Our Site? Send it to [email protected]

Leave a comment
error: Content is protected !!