Modern technology gives us many things.

Sample of Ghana Teacher Licensure Exams Literacy Practice Test -Part 1

0

As you prepare to sit for the NTC Licensure exams come October first and second 2020, below are some of the sample GTLE Literacy Practice Test for your comprehension. Please note that, these sample questions are only to guide you in your studies as a candidate.

They are not in anyway direct or indirectly term as a leakage questiosn. These questions were taken from the past questions from the previous years examination.  Good Luck!

1. The main purpose of the supervision of teaching should be the

A. Achievement of success in examination
B. Proper utilization of school facilities
C. Carrying out of the curriculum
D. Advancement of pupil welfare

Answer: D

2. Supervision should be primarily
A. Constructive and creative
B. Preventive and corrective
C. Construction and critical
D. Preventive and critical

Answer: A

3. The basic purpose of supervision is to help
A. Teachers in dealing pupils
B. Children learn more effectively
C. Teachers in improving methods
D. Teachers in understanding pupil

Answer: B

4. The elementary school teachers are directly responsible to the
A. Headmaster
B. Parents
C. Students
D. None of these

Answer: A

5. The criticism most frequently leveled at school administration is that:
A. They like praise
B. They are to lazy
C. They do not know teacher
D. They fail to provide leadership

Answer: D

6. The school headmaster are expected to
A. Hold daily Prayers
B. Hold daily meetings
C. Prepare budget
D. Put into operation the course of study

Answer:
D

7. A supervisor is one who
A. Gives directions
B. Provides friendly help
C. Inspects classrooms
D. Criticizes the teaching method

Answer: B
8. The effective supervision is indicated by
A. Good relations between teacher and supervisors
B. Helping teachers becoming more self-sufficient
C. Helping teacher in their teaching D. Criticizing teacher’s lessons

Answer: B

9. The school policy should be determined by:
A. Citizens
B. Headmasters
C. Citizens and educators
D. The professional educators

Answer: C

10. The chief responsibility of the principal is
A. Maintain school records
B. Handle discipline problems
C. Provide leadership in instructional plan
D. Organize and administer the guidance
programmed

Answer: C
11. Indication of democratic attitude is
A. Participation
B. Cooperation
C. Equal rights
D. All of the above

Answer: D

12. The history of administration goes back to
A. 1000 BC
B. 2000 BC
C. 3000 BC
D. 5000 BC

Answer: D

13. Adminstration means
A. To run
B. To protect
C. To establish
D. To look after

Answer: D

14. The function of educational administration and management is
A. Instrucitonal tasks
B. Non instrucitonal tasks
C. Both (a) and (b)
D. None

Answer: C

15. Provision of good educational environment is
A. Non instructional tasks
B. Instrucitonal tasks
C. Both
D. None

Answer: A

16. The main types of administration are
A. 1 B. 2
C. 3 D. 4

Answer: C
17. Which is not the type of administration
A. Authoritarian administration
B. Instructional administration
C. Laissez-Faire administration
D. Democratic administration

Answer: B

18. Which is not the characteristic of authoritative administration
A. Sharing
B. Rudeness
C. Strict discipline
D. Suppression the subordinates

Answer: A

19. Authoritative administration is based on
A. Mutual sharing
B. Non interference
C. Interference
D. Dictatorship

Answer: D

20. Democratic administration is based on
A. Mutual sharing
B. Dictatorship
C. Non interference
D. None
Answer: A

21. Laissez Faire administration is based on
A. Mutual sharing
B. Non interference
C. Dictatorship
D. None

Answer: B

22. Boss is right is the feature of
A. Instructional administration B. Laissez Faire administration
C. Authoritarian administration D. Democratic administration

Answer: C

23. Respect of opinion is the feature of
A. Laissez Faire administration
B. Instructional administration
C. Authoritarian administration
D. Democratic administration

Answer: D

24. Sense of responsibility is not cared in
A. Laissez Faire administration
B. Instructional administration
C. Authoritarian administration
D. Democratic administration

Answer: A

25. Literal meaning of supervision is
A. Superior efforts and services
B. Superior knowledge and service
C. Superior knowledge and power
D. None of these

Answer: C

26. “Supervision is not to control the teacher but to work cooperatively” is the saying of
A. Hoy and Forsyth
B. Glatthorn
C. Glickman
D. Harris

Answer: A

27. In teaching-learning process supervision is usually carried out by
A. Principal
B. Teacher
C. Parents
D. Society

Answer: A

28. Assessment of how well a school is performing is
A. Administration
B. Supervision
C. Inspection
D. All of the above

Answer: C

29. According to Fayol, elements of administration are
A. 1
B. 3
C. 5
D. 7

Answer: C

30. According to Gulick and Urwick, elements of administration are
A. 1
B. 3
C. 5
D. 7

Answer: D

31. In “POSDCORB” CO stands for
A. Coordinating
B. Cooperation
C. Correlation
D. Collection

Answer: A

32. To make arrangements is the part of
A. Planning
B. Organizing
C. Commanding
D. Coordinating

Answer: B

33. Execution of plans and decisions is the part of
A. Planning
B. Organizing
C. Coordinating
D. Commanding

Answer: D

34. To bring harmony among all the elements of programmeis
A. Planning
B. Organizing
C. Coordinating
D. Commanding

Answer: C

35. School Budget includes
A. Non-development expenditure
B. Development expendciture
C. Both (a) and (b)
D. None

Answer: C

36. BM stands for
A. Budget Money
B. Budget Manual
C. Budget Materials
D. Budget Monitoring

Answer: B

37. Non development budget includes
A. Maintenance of building
B. Running ependitures
C. Salaries
D. All of the above

Answer: D

38. New Libraries laboratories etc are constructed under
A. Non development budget
B. Development Budget
C. Both (a) and (b)
D. None
Answer: B

39. Leadership is the ability
A. To achieve organizational goals
B. To influence
C. To motivate
D. All of the above

Answer: D

40. Staff development means
A. Training staff
B. Recruiting staff
C. Increasing staff
D. Decreasing staff

Answer: A

41. Selecting one course of action among various alternatives is
A. Decision making
B. Coordinating
C. Organizing
D. Planning

Answer: A

42. Who is called father of scientific management theory
A. Terry and Franklin
B. Henry Fayol
C. Fredrick Tylor
D. Elton Meo

Answer: C

43. Who is the father of operational management theory
A. Terry and Franklin
B. Henry Fayol
C. Fredrick Tylor
D. Elton Meo

Answer: B

44. All Govt. grants and expenditures are maintained in
A. Stock Register
B. Cash Register
C. Acquittance Roll
D. Contingent Register

Answer: B

45. In case of GPF advance , the number of installments for refunding is
A. 12
B. 24
C. 36
D. 44

Answer: B

46. Developing alternatives is a step of
A. Planning
B. Organization
C. Direction
D. Control

Answer: A

47. How funds in a given period will be obtained and spent is
A. Reciept
B. Budget
C. Allocation
D. Expenditure

Answer: B

48. Types of supervision encouraging variety , originality and indpendent experimentation is
A. Creative
B. Corrective
C. Preventive
D. Construction

Answer: A

49. Who advocated bureaucratic theory
A. Henry Fayol
B. Campbell
C. Max Weber
D. Herzberg

Answer: C

50. Directing must be consistent with
A. Procedures
B. Job descriptions
C. Organizational policies
D. All of the above

Answer: D

51. In case of new recruitment the probation period is
A. 1 Year
B. 2 Years
C. 3 Years
D. 4 Years

Answer: C

52. The power delegated throughtout an organization is
A. Control B. Command
C. Centralization D. Decetralization

Answer: D

53. The father of modern theory of management is
A. Hery Fayol
B. Max Weber
C. Gullick
D. Tyler

Answer: A

54. The smallest interacting parts of systems are
A. Input
B. Structure
C. Feedback
D. Component

Answer: D

55. Which pension is granted to civil servant who retires in the age of sixty
A. Invalid
B. Retiring
C. Compensation D. Superannuation

Answer: D

56. All financial transaction of the school occurring from day to day is entered in
A. Cash Book B. Log Book
C. Service Book D. Stock Register

Answer: A

57. The process of directing others, towards the accomplishment of some objectives is
A. Managing
B. Leadership
C. Communication
D. None

Answer: A

58. Micro planning is done in
A. Top Management
B. Middle Management
C. Lower Management
D. Middle and Lower Management

Answer: D

59. The ACR cannot be initiated for a period of less than
A. 1 month
B. 2 months
C. 3 months
D. 4 months

Answer: C

60. The individual in the group given the task of directing and coordinating is
A. Guide
B. Leader
C. Instructor
D. Supervisor

Answer: D

61. A choice made between two or more alternative is called
A. Decision
B. Reporting
C. Assumption
D. None

Answer: A

62. The cash book in maintained by
A. EDO
B. DDO
C. DEO
D. Dy. DEO

Answer: B

63. Authoritarian model is more suitable for
A. Confidence
B. Discipline
C. Achievement
D. Improvement

Answer: B

64. Teacher salaries and allowances collectively are written in
A. Cash Register
B. Acquaintance Roll
C. Contingent Register
D. None

Answer: A

65. To motivate the other to achieve certain goals is
A. Planning
B. Leadership
C. Organizing
D. Controlling

Answer: B

66. A programme of activities which is designed to attain educational ends is
A. Syllabi
B. Curriculum
C. Learning
D. Instruction

Answer: B

67. Person who possesses qualities of leadership is
A. Leader
B. Officer
C. Manager
D. Administrator

Answer: A

68. The process of making judgment is called
A. Evaluation
B. Budgeting
C. Demonstration
D. Documentation

Answer: A

69. The characteristics of a good planner are
A. Producer
B. Motivator
C. Optimistic
D. All of the above

Answer: D

70. What does E and D rules mean
A. Efficiency and duty rules
B. Efficiency and discipline rules
C. Efficiency and department rules
D. None of these

Answer: B

71. A.D.P is an abbreviation of
A. Annual duty programme
B. Annual debating programme
C. Annual division of performance
D. Annual development programme

Answer: D

72. The power is concentrated in the hands of one or few people in
A. Control
B. Command
C. Centralization
D. Decentralization

Answer: C

73. What is central to administration
A. Organization
B. Coordination
C. Communication
D. Decision making

Answer: D

74. In POSDIR, R stands for
A. Reply
B. Reporting
C. Representing
D. Response reply

Answer: B

75. S.N.E is an abbreviation of
A. System of new entry
B. Schedule of new entry
C. Schedule of new experience
D. Schedule of new expenditure

Answer: B

76. The level of school administration can best be judged through
A. Headteacher
B. Beautiful building
C. Learning outcomes
D. Teachers students relations

Answer: C

77. Acquittance roll is used for
A. Stock
B. Govt . grants
C. Expenditures
D. Salary disbursement

Answer: D

78. The degree to which organizational resources contribute to productivity is
A. Output
B. Production
C. Efficiency
D. Effectiveness

Answer: C

79. All transaction should be entered in which register
A. Cash
B. Funds
C. Fee
D. With drawl

Answer: A

80. Coordinating, stimulating, and directing the growth of teacher is the purpose of
A. Inspection
B. Supervision
C. Management
D. Administration

Answer: A

81. The concept of the inspection was first introduced in
A. England
B. Pakistan
C. China
D. India

Answer: A

82. Budgeting is an estimation of
A. Income and expenditure
B. Income and investment
C. Investment
D. All of the above

Answer: A

83. The authorized person of staff performance is
A. Head teacher
B. Teacher
C. Student
D. Clerk

Answer: A

84. Instrument used for measuring sample of behavior is?
A. Test
B. Evaluation
C. Assessment
D. Measurement

Answer: A

85. Limited to quantitative description of pupil’s performance is?
A. Test
B. Evaluation
C. Assessment
D. Measurement

Answer: D

86. The purpose of the evaluation is to make?
A. Opinion
B. Decision
C. Judgment
D. Prediction

Answer: C

87. The purpose of evaluation is to make judgments about educational?
A. Age
B. Quantity
C. Quality
D. Time period

Answer: C

88. Evaluation that monitors learning progress is?
A. Formative evaluation
B. Placement evaluation
C. Summative evaluation
D. Diagnostic evaluation

Answer: A

89. A formal and systematic procedure of getting information is?
A. Test
B. Evaluation
C. Assessment
D. Measurement

Answer: A

90. The process of obtaining numerical value is?
A. Test B. Evaluation
C. Assessment D. Measurement

Answer: D

91. A sum of questions is?
A. Test
B. Evaluation
C. Assessment
D. Measurement

Answer: A

92. The first step in measurement is?
A. Decision of what to measure B. Development of the test
C. Administering the test D. None

Answer: A

93. The purpose of formative evaluation is?
A. Monitoring progress of students B. Decision of what to measure
C. Development of the test D. Administering the test

Answer: A

94. To assess achievement at the end of instruction is?
A. Formative Assessment
B. Summative Assessment
C. Diagnostic Assessment
D. Placement Assessment

Answer: B

95. Vast of all in scope?
A. Test B. Assessment
C. Evaluation D. Measurement

Answer: C

96. The least in scope is?
A. Test B. Evaluation
C. Assessment D. Measurement

Answer: A

97. Permanent difficulties in learning are investigated in?
A. Diagnostic Assessment
B. Formative Assessment
C. Placement Assessment
D. Summative Assessment

Answer: A

98. Broader in meaning is?
A. Aims
B. Objectives
C. Specific Objectives
D. Instructional objectives

Answer: A

99. Procedures used to determine person abilities is?
A. Norm performance test
B. Typical performance test
C. Criterion performance te
D. Maximum performance test

Answer: D

100. In norm referenced test the comparison is between?
A. Areas
B. Groups
C. Interest
D. Individuals

Answer: D

Recommended Post:

Please kindly credit or link back to the page when taking an article from this site. 

Thanks For Reading! Please share this post with your Family and Friends for them to also benefit.

Follow Us on Facebook ,Twitter and Instagram for More Updates!

Have an Article you want to be Featured Our Site? Send it to info@golearnershub.com

function killCopy(e){ return false } function reEnable(){ return true } document.onselectstart=new Function ("return false"); if (window.sidebar) { document.onmousedown=killCopy; document.onclick=reEnable; }
error: Content is protected !!