Sample of GIS, GNFS and Ghana Prisons Questions on Logical Reasoning

Sample of GIS, GNFS, and Ghana Prisons Questions on Logical Reasoning.

Please kindly Share this Article on WhatsApp, Facebook and other Social Media Platform Using the Button Below. Thanks For SharingπŸ™

A logical reasoning test assesses your ability to understand information, solve problems using logic, and make meaningful conclusions.

It is usually a timed nonverbal examination with a multiple-choice format that demands the application of rules and reasoning to arrive at answers rather than any prior knowledge.

Find Below 15 Sample of GIS, GNFS, and Ghana Prisons Questions & Answers on Logical Reasoning.


Sharing is Caring. Please Share With All Your Friends😊

Questions:

Six security officers Rl, R2, R3, R4, R5, and R6 are to watch the movement of a suspected armed robber under investigation. To avoid the possibility of the suspected robber knowing that he is being watched or escape surveillance, the officers are to operate according to the following schedule:

(a) Two officers must be on duty watching him at all times.

(b) Whenever the robber is in town either R3 or R4 must be one of the officers on duty but not together

(c) Whenever the robber is traveling out of town either R2 or R6 must be on duty.

(d) If R6 is on duty, Rl must also be on duty.

(e) R5 and R4 cannot be on duty together.

Use the above information to answer the following questions:

1. If the robber is traveling out of town and R2 is not on duty then which of the following pair must be on duty?

(a) R5 and R1 (b) R6 and R1 (c) R5 and R6 (d) R6 and R3

Answer: B

2. If the robber is in town and Rl is on duty, the other officer must be

(a) R2 (b) R3 (c) R4 (d) R6

READ ALSO  Ghana Police Medical Screening/Examination, How to Check Your Name

Answer: D

3. If R5 is one of the officers on duty which of the following cannot be the officer on duty?

(a) R4) R3 (c) R2 (d) R1

4. If a pair of officers were on duty when the robber was in town and the same pair continued to be on duty as the robber was traveling out of town, the one officer of that pair must have been?

(a) R2 (b) R3 (c) R4 (d) R5

Answer: D

5. Which one of the groups of letters below can be rearranged to form a five-letter word in the English language?

(a) HEOLC (b) LEVUR {c} ORGPU (d) TNIEC (e) IRNAL

Answer: C

6. An Informal Gathering occurs when a group of people gets together in a casual, relaxed manner. Which situation below is the best example of an Informal Gathering?

A. A debating club meets on the first Sunday morning of every month.
B. After finding out about his salary raise, Jay and a few colleagues go out for a quick dinner after work.
C. Meena sends out 10 invitations for a bachelorette party she is giving for her elder sister.
D. Whenever she eats at a Chinese restaurant, Roop seems to run into Dibya.

Answer: B.

7. Re-entry occurs when a person leaves his or her social system for a period of time and then returns. Which situation below best describes Reentry?

A. When he is offered a better-paying position, Javed leaves the hotel he manages to manage another one in a neighboring city.
B. Charan is spending her final year of college studying abroad in China.
C. Manan is readjusting to civilian life after 2 years of overseas merchant navy service.
D. After 5 miserable months, Sneha decides that she can no longer share her room with roommate Hital.

Answer: C

8. The β€˜A’ state government has chalked out a plan for the underdeveloped β€˜B’ district where 66% of the funds will be placed in the hands of a committee of local representatives.

READ ALSO  Likely Islamic Studies Questions For 2022 WASSCE Candidates

Courses of action:
I. The β€˜A’ state government should decide guidelines and norms for the functioning of the committee.
II. Other state governments may follow a similar plan if directed by the Central government.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow

Answer: A

9. Alert villagers nabbed a group of armed robbers with murderous weapons. Courses of action:

I. The villagers should be provided sophisticated weapons.
II. The villagers should be rewarded for their courage and unity.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow

Answer: B

10. If dinner is served on the same day as plants are watered, which of the following is correct?

A. Plants are watered on Tuesday.
B. Floors are polished on Thursday.
C. Plants are watered on Wednesday.
D. Floors are polished on Wednesday.
E. Plants are watered on Saturday.

Answer: B

11. Safe: Protect:: Secure :

A. Lock
B. Guard
C. Sure
D. Conserve

Answer: B.

12. Statements: Prime age school-going children in Ghana have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result, there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers.

Conclusions: A method of increasing the readership of newspapers should be devised.

A team of experts should be sent to other countries to study the impact of TV. on the readership of newspapers.

A. Only conclusion I follow
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

READ ALSO  Ghana Immigration Service Medicals Screening Date & Venue 2021/2022

13. The minister of Roads has decided henceforth to award the road construction contracts through open tenders only.

Courses of action:

I. The Minister of Road will not be able to get the work done swiftly as it will have to go through tender and other procedures.

II. Henceforth the quality of roads constructed may be far better.

A. If only I follows
B. If only II follows
C. If either I or II follows
D. If neither I nor II follows
E. If both I and II follow

Answer: D

14. Which word is the odd man out?

A. hate
B. fondness
C. liking
D. attachment

Answer: A

15. Which word does NOT belong with the others?

A. index
B. glossary
C. chapter
D. book

Answer: D

Fire service aptitude test, ghana immigration service, aptitude test, gis aptitude test, gis portal, immigration aptitude test 2021, what are the likely literacy questions for ghana immigration.

Recommended Post:

πŸŽ“Join BECE 2022 Preparation WhatsApp GroupπŸ‘‰ JOIN HERE

πŸ”₯βœ”οΈ Join Our WASSCE 2022 Preparation WhatsApp GroupπŸ‘‰ JOIN HERE

Thanks For Reading! Please share this post with your Family and Friends for them to also benefit.

Follow Us on Facebook ,Twitter and Instagram for More Updates!

Have an Article you want to be Featured on Our Site? Send it to [email protected]

Leave a comment
error: Content is protected !!