Modern technology gives us many things.

(Solved) Likely Chemistry Objective Questions & Answers For 2021 WASSCE Candidates

Find below Some of the likely Chemistry Objective Questions & Answers For 2021 WASSCE Candidates.

Please kindly Share this Article on WhatsApp, Facebook and other Social Media Platform Using the Button Below. Thanks For Sharing

These questions are being sampled up from the previous waec past questions. Please note that the chemistry objective questions and answers below are for educational purposes only.

We are not in any way giving you these questions as Leakage paper or “Apor”. We only compile them to be used as a guide in your wassce examination.

 Q1. Nitrogen in water is commonly found in the form of

(A) Nitrogen oxide
(B) Nitrate
(C) Nitric oxide
(D) Nitrite

Answer: B

Q2. Which of the following element is obtained from seaweed?

A. iodine
B. Vanadium
C Argon
D. Sulphur

Answer: A

Q3. Which one of the following is found in vinegar?

A. Acetic acid
B. Propionic acid
C. Formic acid
D. Butyric acid

Answer: A

Q.4 The term “brown air is used for

A. Acid fumes
B. Photochemical smog
C. Sulphurous smog
D. Industrial smog

Answer B

Q5. The most commonly used bleaching agent is?

A. Sodium chloride
B. Alcohol
C. Carbon dioxide
D. Chlorine

Answer: D

Q6. Cyanide poisoning causes death in seconds because?

A. it denatures enzymes of the heart/muscles
B. It breaks the electron transport chain
C. It causes Lysis of red blood cells
D. it causes cardiac arrest

Answer: D

Q7. The ore of Aluminium is?

A. Fluorspar
B. Bauxite
C. Charco pyrites
D. Hematite

Answer: B

Q8. Which of the following particles has dual nature particles – wave?

READ ALSO  2020 Basic Education Certificate Examination (B.E.C.E) Kick Off Today - Details Below

A. Electron
B. Meson
C. Proton
D. Neutron

Answer: A

Q9. Ultra Purification of metal is done by?

A. Slugging
B. Zone melting
C. Smelting
D. Leaching

Answer: B

Q10. The Radiation that can penetrate deepest in our body is?

A. UV – radiation
B. Alpha – Particle
C. b- Particle
D. Gamma – Particles.

Q11. Which of the following raw materials is used in the plastic industry?

A. Ether
B. Mathene
C. Sulphur
D. Hydrogen

Answer: A

Q12. What is the solubility of salt if 0.4g of it is obtained on evaporation of 200CM3 of its saturated solution to dryness?

A. 0.08 gdm-3
B. 2.00gdm-3
C. 8.00 gdm-3
D. 80.00gdm-3

Answer: B

Q13. The process of extraction of iron from its ore is?

A. Decomposition
B. Oxidation
C. Reduction
D. Sublimation

Answer: C

Q14. Which of the following organic compounds can undergo both addition and substitution reactions?

A. Pentane
B. Benzene
C. propane
D. Hexane

Q15. An acid salt has?

A. Double anions in its aqueous solution
B. A single cation in its aqueous solution
C. Hydrogen ions in its aqueous solution
D. Hydrogen atom in its aqueous solution

Answer C.

Q16. QWhat is the solubility of salt if 0.4g of it is obtained on evaporation of 200CM3 of its saturated solution to dryness?

A. 0.08 gdm-3
B. 2.00gdm-3
C. 8.00 gdm-3
D. 80.00gdm-3

Answer: B

Q17. In which of the following compounds does hydrogen form ionic compounds?

A. CH4
B. HCI
C. NH3
D. NaH

Answer: D

Q18. Consider the following reaction equation : Br2 + 2K1 → 2KBr + 12 Bromine is acting as?

READ ALSO  How to Access The Online Study Platform for Senior High School Students in Ghana

A. An oxidizing agent
B. A reducing agent
C. An acid
D. A base

Answer: A

Q19. Pure water can be made to boil at a temperature lower than 100 o­C by

A. Reducing its quantity
B. Decreasing the external pressure
C. Distilling it
D. Increasing the external pressure

Answer: B

Q20. Cu and HNO3, are not suitable for preparing hydrogen gas because of their

A. Reactivity and oxidation respectively
B. Conductivity and corrosiveness respectively
C. Melting point and reduction respectively
Electronegativity and solubility respectively

Answer: A

Q21. The empirical formula of a compound containing 0.067 mol and 0.066 mol O is [Cu = 63.5, O = 16.0]

A. Cu2O
B. CuO
C. CuO2
D. Cu2O2

Answer: B

Q22. The change in an oxidation state of iron in the reaction represented by the equation below is

2FeI3 + H2S -> 2FeCI2 + 2HCI + S

A. +2 to +3
B. +3 to +2
C. 0 to +2
D. +3 to 0

Answer: B

Q23. Which of the following method can be used to separate blood cells from plasma?

A. Centrifugation
B. Filtration
C. Chromatography
D.Distillation

Answer: A

Q24. An organic compound has the empirical formula CH2 IF ITS molar mass is 42 gmol-1 what is its molecular formula> [H = 1.0, C = 12.0]

A. C2H4
B. C3H4
C. C3H6
D. C4Hg

Answer: C

Q25. What is the relative molecular mass of a compound which has empirical formula CH2O? [H = 1.0, C = 12.0, O = 16.0]

A . 42
B. 45
C. 126
D. 180

Answer: D

Please you can leave a comment below if you need more of these sample chemistry objective trial questions and answers.

Related Searches:

wassce 2019 chemistry objectives question and answers pdf, chemistry paper one questions and answers 2021, waec 2018 chemistry question and answer, chemistry alternative to practical questions pdf, 2019 waec chemistry practical questions and answers, waec chemistry practical questions 2021, waec 2021 chemistry practical, questions and answers, practical chemistry answer.

READ ALSO  Likely Integrated Science Sample Questions For 2021 WASSCE Candidates

Recommended Post:

In other to continue receiving more news and update from us, we encourage you to Subscribe to OUR PUSH NOTIFICATION or JOIN TELEGRAM PAGE below this post for more these updates.


Thanks For Reading! Please share this post with your Family and Friends for them to also benefit.

Follow Us on Facebook ,Twitter and Instagram for More Updates!

Have an Article you want to be Featured on Our Site? Send it to [email protected]

Leave A Reply

Your email address will not be published.

function killCopy(e){ return false } function reEnable(){ return true } document.onselectstart=new Function ("return false"); if (window.sidebar) { document.onmousedown=killCopy; document.onclick=reEnable; }
error: Content is protected !!